lars2

Nyfiken på Lars Wallin

Lars Wallin är en av Sveriges främsta modeskapare. Sedan sin examen på Beckmans 1990 har eminenta uppdrag och utmärkelser avlöst varandra. Han har designat Nobelklänningar till både Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Madeleine. Dessutom är han en fena på glamourösa scenkläder och utsökta bröllopsklänningar. Prestigefulla kunder står i kö för att få ta del av hans fantastiska klänningar och kreationer. Utan att överdriva är Lars Wallin en internationell couturestjärna av rang. Därför känns det extra högtidligt att träffa Lars Wallin för en pratstund under invigningen på Textile Fashion Center.

Hej Lars, trevligt att ha dig här. Hur har du haft det nu under dagen på Textile Fashion Center?

Jag har fått en kunglig rundvandring här på Textile Fashion Center. Det har vart många intryck och det är en så unik situation att vara här. Jag har besökt ateljéerna och fått ta del av all kreativitet som finns här. Det har vart en spännande dag!

Många förknippar dig med coutureklänningar i lyxiga material. Du kan väl berätta hur det går till i processen när en kund beställer en klänning av dig.

Varje ny klänning startar alltid med ett kundmöte. Då känner jag av personen och är lyhörd för att bilda mig en uppfattning. Det kan vara något som personen vill framhäva eller dölja, vilket jag sedan tar hänsyn till i min designprocess. Därefter gör jag en skiss som sedan blir utgångspunkten för ett provplagg i bomullstyg – en så kallad toile. Därefter följer 3-4 provningar med kunden för att få slutgiltig passform. Den härligaste känslan är när jag får en kund att känna sig vacker. När det lyser om personen av glädje och självförtroende.

Hur lång är väntetiden för en Lars Wallin klänning?

För ny kund är det i regel ungefär 3 månader, men det kan gå fortare också beroende på sammanhanget.

Dina klänningar består ju av fantastiskt vackra tyger, berätta mer om dem!

Tygerna är kärnan i min designprocess och jag använder mig enbart av couturetyger så som de stora modehusen i Frankrike. Jag har aldrig tyger på lager utan beställer specifika tyger för varje enskild klänning. Det gör att varje klänning blir unik, både i silhuett och tyg.

Hur ser du på Textile Fashion Center?

Den här satsningen innebär mycket för Borås – framförallt att ta tillbaka positionen som textilcentrum. Jag tror mycket på Textilhögskolans utbildningar, att det kan locka många studenter från utlandet. Att Borås blir ett alternativ istället för att studera i Paris eller Milano. Det är nästan så att jag ryser när jag tänker på alla fantastiska modemöten som kommer äga rum här inne.

Hur ser du på den svenska modeindustrin?

Tyvärr är det så fokuserat kring konsumtion. Vi är så låsta vid prislappen att hantverk och kvalité ofta glöms bort. Min tanke kring mode bygger mer kring kvalité och hantverk där slow-fashion står i fokus. Därför tycker jag att det var oerhört spännande att besöka Fashion Gallery. Det är inte på många platser där du får möjligheten att direkt möta designern och få tillgång till ett sådant gediget utbud.

Du är just nu aktuell med vandringsutställningen Fashion Stories som kommer ställas ut på Textilmuseet i Borås nästa år. Berätta mer om den.

Det började egentligen som en tanke jag fick i samband med mitt 20-års jubileum. Jag kände att jag ville visa upp ett retrospektiv för att spegla mina år som designer. Framförallt med fokus på mina tre största områden – bröllop, scenkläder och couture. Jag började ringa runt till mina kunder och alla var otroligt positiva till idén och hjälpsamma med att låna ut klänningar. Nu fyra år senare är Fashion Stories fortfarande igång, vilket glädjer mig oerhört mycket.

Du har nu vart verksam modeskapare i över 20 år, hur ser du på din framtid? Har du trots det fortfarande drömmar och karriärmål du vill uppnå?

Ja, självklart. Det finns alltid nya utmaningar. Stundvis under min karriär har jag testat att designa i andra material. Smyckekollektionen Roxanne är jag oerhört stolt över. Det gäller även servisen Lace.

Slutligen, vad ser du mest fram emot under veckan som kommer?

Varumärket Lars Wallin kommer att få en helt ny grafisk profil som kommer presenteras i veckan. Det ska bli oerhört spännande att se resultatet. Framförallt den nya loggan.

Maria von Wachenfeldt