Mariedal_Design_Maria_Källmén

Mariedal Design – Lokalproducerat med internationell klass

I artikelserien med presentationer av Marketplace Borås medlemsföretag har vi idag kommit fram till ett företag baserat i Alingsås men som även finns på plats i Fashion Gallery som hyresgäst med försäljning av sina högkvalitativa produkter.

1998 startade Maria Källmén sin verksamhet genom att plocka fram en nästan oanvänd stickmaskin från vinden. Dottern som föddes då sov mestadels och Maria blev rastlös och började sticka halsdukar och kuddar. Sedan dess har verksamheten sakta vuxit och samtidigt sålt det som de hunnit producera.
En liten handstickmaskin blev två som blev tre och två motorer.
Efter lite utsvävningar med pärlor och köpta tyger mm satsade Mariedal Design 2006 på en egen stor industrimaskin och ombildade då enskild firma till AB. sedan dess har de varje år investerat ytterligare och har i dag en egen liten fabrik i Alingsås på ca 600 kvadrat. Mariedal Design har ca tio olika stickmaskiner, lika många symaskiner, egen tvätt och beredning, design och mönsterkonstruktion, tillskärning, lager och kontor. Allt samlat under ett tak där de är ca sex personer som jobbar. Utöver det har företaget en säljare i Stockholm, en i Tyskland, och en i norge/danmark.

Vi har pratat med företagets grundare och VD Maria Källmén om branschen i stort och hennes tankar kring framtiden.

MPB: – Hej Maria, Hur ser du på branschens betydelse i regionen förr och nu?

MK: -Som jag ser det så var textilbranschens betydelse i regionen betydligt större och mer betydande förr vad gäller både kunskap och sysselsättning. Många fler var beroende/ sysselsatta inom området på olika sätt.
Dock tror jag att branschen är i en uppåtgående spiral och det finns ett stort intresse och behov av en ökning på flera plan.

MPB: -Vilka är de stora utmaningarna, enligt dig, som branschen står inför i ett perspektiv på 10 år?

MK: -Att hitta kompetent personal/samarbetspartners
-Att konkurrera med låglöneländer
-att driva företag med våra svenska lagar och regler har för oss varit väldigt svårt.

MPB: -Är samverkan inom branschnätverk som Marketplace Borås betydelsefullt för ert företag?

MK: -Ja oerhört betydelsefullt!
Jag ser att samarbeten och nätverkande är jätteviktigt. Att kompetens och resurser samlas och drar nytta av varandra. Ensam är inte stark….

MPB: -Hur ser den närmsta framtiden ut för Mariedal Design?

MK: -Vi har just nu många bollar i luften samtidigt så hur framtiden ser ut vågar jag inte gissa på.
Men jag vet att den ser ljus ut.

Mariedal Design hemsida

2F829BF7-5ABC-43D2-B9B4-F7540A3BC4F5[6]