Ledningen-kramas-463x483

Korallen AB expanderar och flyttar till Borås

I en serie inlägg kommer Marketplace Borås att presentera ett antal av våra medlemsföretag.

Först ut är familjeföretaget Korallen AB som expanderar och står inför en stor förändring nu under våren.

image001

Korallens ursprung kommer från syfabriken Jack & Byx i Kinnarumma, där Tage Andersson var ansvarig för lager och även startade och drev en tvätt och plaggfärgningsverksamhet åt fabriken. På fabriken syddes bland annat jeansmärket Rock Dreams.

Efter syfabrikens konkurs våren 1985 köpte Tage tvätteriet och färgeriet och startade Korallen AB. Direkt från start vände sig Korallen till utomstående jeans- och modeföretag samt jeans/klädbutiker över hela landet. Korallen erbjöd då tvätt och plaggfärgning till kunder inom konfektions- och hemtextilbranschen. Denna verksamhet har levt vidare och sedan mitten av 1990-talet även fått sällskap av tredjepartslogistiken (3PL). Idén om att även serva kunderna med lagerservice efter tvätt/färgning föddes efter flytt till nya lokaler i Kinnarumma.

Det visade sig dock vara svårt att locka kunder som ville köpa hela konceptet. Erbjudandet om att lagerservice fanns på Korallen hade dock nått ut inom branschen och klädmärket Bondelid tog kontakt och visade sig intresserade av enbart lagerdelen. Detta utvecklade sig och flera nystartade modeföretag hörde av sig och ville bli kunder inom 3PL, till exempel Acne Jeans, Whyred och Encore.

2001 fick man en förfrågan från det nystartade jeansföretaget Nudie Jeans, som sedan vuxit till att bli ett av Sveriges största varumärken. I dagsläget huserar Korallen drygt 20 varumärken som 3PL-kunder, bland andra HOPE, Our Legacy, Carin Wester, Stutterheim, L’homme Rouge, Brixtol , Velour och som tidigare nämnts Nudie Jeans.

Under våren 2016 kommer ett nytt stort steg i Korallens utveckling att tas. Företaget flyttar då till nya, betydligt större lokaler i Borås. Där ges möjlighet att utveckla företagets verksamheter och man kommer att kunna erbjuda ännu fler kunder att utnyttja Korallens tjänster.

Vi lyckades få en pratstund med Lina Andersson, ansvarig för Korallens logistik och kommunikation, om hennes syn på branschen i regionen och Korallen AB:s planer.

MPB: -Hur ser du på branschens betydelse i regionen förr och nu?

LA: -TEKO har ju varit en stor bransch i regionen under många år. Från början som tung, tillverkande industri som slukade arbetskraft och enorma resurser, men som sedan sjönk som en sten och i princip försvann helt. Sakta men säkert kom så återuppbyggnaden igång, men nu med ett annat fokus och i modernare form och med framåtanda. Sedan ett antal år är så regionen ordentligt tillbaka i branschen igen, med stora exportframgångar, i framkant i utvecklingen av ny teknik och med fantastiska unga och nya designers som uppmärksammas världen runt. Det finns ett självförtroende och en självaktning hos TEKO-företagen igen! Ur en lite mer lokal synvinkel har ju Borås den senaste tiden klivit fram som navet för branschen, bland annat tack vare Textile Fashion Center som verkligen lyckats samla en bred och kreativ mix av kompetenser.

MPB: -Vilka är de stora utmaningarna, enligt dig, som branschen står inför i ett perspektiv på 10 år?

LA: -Miljöfrågor och framförallt hållbarhet. Att värna om miljön har alltid varit en viktig del i vårt arbete. Vi kan erbjuda färgningar som uppfyller kraven för Ökotex och Bra Miljöval. Vi är också engagerade i Re:textile och Re:design och ser fram emot många spännande projekt framöver.

MPB: -Är samverkan inom branschnätverk som Marketplace Borås betydelsefullt för er?

LA: -Det är det verkligen! Vi har tidigare haft verksamheten någon mil utanför stan, men sedan vi flyttat in huvudkontoret till Borås märker vi verkligen skillnad i hur mycket enklare det är att ta del av olika arrangemang som sker i Boråstrakten och vilken betydelse det har för att knyta nya kontakter. Nätverkande och samarbete med andra företag, organisationer och inte minst Textilhögskolan, är oerhört viktigt för ett serviceföretag i vår storlek och tack vare att det finns ett antal utmärkta samlingsplatser i närheten har vi väldigt mycket utbyte av att delta i de aktiviteter som ett medlemskap i exempelvis Marketplace Borås erbjuder.

MPB: – Hur ser då den närmsta framtiden ut för er på Korallen?

LA: – Den närmsta framtiden innebär fortsatt stort fokus på flytten. Etapp två av flytten (då flyttas den största delen av 3PL-verksamheten från Rydboholm till Borås, bland annat Nudies mastodontlager) genomförs i mitten av maj och sedan är det färgeriets tur så fort som möjligt efter det. I övrigt jobbar vi med att synas och höras så mycket vi kan nu när vi äntligen kommit till stan. Vi medverkar i alla sammanhang vi kan som känns meningsfulla, vi nätverkar och knyter kontakter. Vi kommer att få en del ytor över i huset efter att flytten är färdig, och vi tänker oss att hyra ut dessa till andra företag som har någon form av koppling till vår verksamhet, där kan det uppstå spännande samarbeten hoppas vi.

Korallen AB:s hemsida